< til forsiden

Kroger Kvartetten og Per Nørgård
"Per Nørgårds musik spiller ikke af sig selv; den kræver grundforskning i ny teknik både individuelt og kollektivt, og den kræver tid til at tilegne sig nye dialekter og tankebaner. Det arbejde har Kroger Kvartetten kastet sig ud i, og på ensemblets første cd høstes de rige frugter af mange, mange timers strabadser. Det er mildt sagt forbløffende at høre et ungt ensemble navigere gennem Nørgårds kvartetter med et musikantisk mesterskab, som hører til verdenseliten." Valdemar Lønsted i Information

Kroger Kvartetten har siden 2002 haft et bemærkelsesværdigt samarbejde med komponisten Per Nørgård, hvis 7. og 10 strygekvartet er tilegnet Kroger Kvartetten. Kvartettens fordybelse i Nørgårds musik kulminerer med den første indspilning af Nørgårds sidste fire strygekvartetter, som netop er udkommet på pladeselskabet Dacapo. Cd-en er blevet modtaget med skyhøje superlativer og top-karakterer af anmeldere i ind- og udland.


Interessen for Nørgårds musik blev allerede grundlagt ved Kroger Kvartettens debutkoncert i 1999, hvor Nørgårds 5. kvartet "Inscape" stod på programmet. Senere stod kvartetten for den danske førsteopførelse af den 9. kvartet "Ind i Kilden" i 2002. I forbindelse med arbejdet med denne kvartet gennemgik komponist og musikere en intensiv proces og værket fandt sin endelige form. Specielt blev slutningen af 3. sats grundigt revideret og komponisten oplevede mulighederne i at have aktive musikere ved hånden som led i skabelsesprocessen.

Efter det frugtbare samarbejde med den 9. kvartet blev Nørgård inspireret til at skrive en kvartet til Kroger Kvartetten. Og som noget helt nyt for komponisten indgik musikerne meget tidligt i skriveprocessen. Nørgård havde således mulighed for at prøve nye ideer og teknikker af, da kvartten løbende arbejdede med de nye sider, han havde skrevet, og således indgik i en dialog om, hvad der var muligt. Dette spændende arbejdede blev til Nørgårds 10. kvartet "Høsttidløs", som Kroger Kvartetten uropførte på Euroart Prague Festival i april 2005.

Kroger Kvartetten har opført Nørgårds kvartetter ved et stort antal koncerter herhjemme og i udlandet. Bl.a. På den kendete Aldeburgh Festival i Englang, i Spanien, Sverige og USA. Den Sorte Diamant har haft en koncertrække på 4 koncerter med Kroger Kvartetten der spiller Nørgård kvartetter. 2006 var kvartetten udnævnt til Ny Scene Kunstnere med en turne rundt i landet med Nørgårds musik formidlet med introduktion og dialog om værkerne.

I efteråret 2006 fik Kroger Kvartetten tilegnet Nørgårds 7. strygekvartet i forbindelse med opførelsen af den på Det Kgl. Bibliotek, som i sin tid bestilte kvartetten. Kvartetten spillede i Tivolis Koncertsal i 2007 til fejringen af Nørgårds 75 års fødselsdag.